GreenCurry poker och världen


Illusion

Posted in Poker filosofi,Pokerbloggar av G på november 6, 2006

Vi lever i en illusion? Efter att jag läst Amirs blogg så har jag fått mycket inspiration att tänka lite djupare än vad man gör till vardags. Amir skriver väldigt radikalt och till gränsen av vad många tål att läsa. Men sanningen är den att man måste se djupare och förstå det han skriver för att vissa saker är sanna, om än inte, så skapar den i alla fall en debatt och ger i alla fall mig en tankeställare. Försöka hänga med i mitt resonemang nu, det mesta är kanske självklart för vissa av er. Men det tåls väll att diskutera det igen.

Till att börja med lever vi i en värld av illusioner. Precis som i Matrix så lever vi en stor illusion. Den som lyckas förstå helheten och anpassa sig till den kan komma långt. Med hänvisning till Amirs blogg artikel ”The winner takes it all”. Det som är problemet för största populationen på denna jord, är att vi inte kan se förbi illusionerna som finns i världen och att vi egentligen inte lever i verkligheten. Hårt eller hur? Vinnarna i spelet är dem som kan anpassa sig och se förbi illusionerna och själva manipulera andra människor. För vinnarna lever på andras drömmar. Det är sant. Kära läsare, som Amir brukar säga. Dagens fakta nummer 1 för att bli framgångsrik. Förstå andras drömmar, så att du kan manipulera/påverka dem, att göra som du vill. Manipulera är ett fult ord. Men det är egentligen synonymt med ”påverka”, som antagligen tas emot av er läsare i mer positiva sammanhang.

Det finns fler praktiska exempel på detta än vad det finns stjärnor på himlen. Allt från Armani som försöker sälja dig kläder för att du ska kunna få din dröm om högre status uppfyllt, eller poker hajarna som tar de sämre spelarnas (fiskarnas) pengar varje dag på grund av att fiskarna har en dröm om att bli poker hajar. Till företags ägare som använder sig av ”vanliga knegare” med blå skjortor som vill ha en VVV (Volvo, villa, vovve) det ultimata Svensson drömmen för att bli som alla andra, och verka lyckade.

Nu önskar man sig kanske att man var Joe Labero när man läser det här så man kan gå runt och säga, ”looky looky”. Men det behövs nog inte. För det finns mer än ett sätt att påverka människor. Fem för att vara exakt. Det vill säga våra sinnen. Syn, känsel, smak, lukt och hörsel. Alla de sinnen kan påverkas för att människor ska få en uppfattning för hur verkligheten ska se ut. Ju fler sinnen man kan påverka desto bättre effekt har illusionen. Nu kanske några av er kära läsare tänker. Men mattematik och naturvetenskap är rena fakta. Det är ingen illusion som människor kan påverka. Det är bara logik. ”Ehhhh, feeel”!, som Amir skulle sagt. Om jag säger att 1 +1 är 2. Så är det ju sant, rent logiskt eller hur? Det skulle alltså innebära att 1 är mindre än 2.. Eller? Då kan vi säga att du som läser har 2 mynt och jag har 1 mynt. Alltså har du mer än mig? EHhhh, feel! För om jag har ett guldmynt och du har två kopparmynt har jag mer än dig. HA! För människan har bestämt att guldet är mer värt än koppar. Ha, dubbel ha! Alla er som har läst national ekonomi förstår vad jag pratar om när jag säger att saker som det finns ont om är mer värt än det som det finns gott om. Ingenting som naturen bestämt. Bara människan. Sen finns det ju alla de här vetenskapliga rönen som kommer i tidningarna dagarna i ända om hur farligt vissa saker är och hur bra vissa saker är. Det kan också manipuleras för att få människor att göra saker. Som det gamla talesättet, det finns ”lögn, förbannad lögn och statistik”.

Men vad är då roten på problemet? Kan det vara så att vi lever i ett status samhälle kanske? Antagligen. I alla fall ett av ”problemen”. Eftersom vi värderas antingen vad vi har materialistiskt eller vad vi kan ge sken av att ha. Utseende spelar stor roll också, men har i slutändan med samma sak att göra. Det är människan själv som bestämmer värde på olika saker. Det är ingenting naturvetenskapligt kring det. Det är vi själva som bär upp illusionen. Det förstod väll han som resonera om hur man ska avsäga materialistiska saker för att uppnå nirvana.

Men som Solo skulle sagt utveckling eller avveckling. Utan statussamhället hade vi väll aldrig kommit någonstans och levt kvar någon gång på stenåldern.

Lite snabbt tillbaka till hur man kan ”påverka” andra människor som i Matrix. När huvudrollsinnehavaren fattar att han kan påverka miljön om han går utanför sina egna ramar i huvudet och styra miljön runt omkring sig. Så får han krafter som besegrar de värsta av motståndarna. Det är alltid bättre att påverka än reagera. Lev dina drömmar, lev inte i andras. För dem sätter inte dig som nummer 1. Förstå det, och du kommer komma långt.

Nu orkar jag inte resonera mera. För jag måste spela lite poker. Annars blir det ju ingen riktig pokerblogg.

Peace out

Annonser

Ett svar to 'Illusion'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Illusion'.

  1. swers said,

    southbendtribun 4 southbend tribun


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: