GreenCurry poker och världen


Blink

Posted in Böcker,GreenCurry´s vardag,Poker filosofi,Pokerbloggar av G på februari 18, 2007

Jag läste en om häromdagen. ”Blink” hette den, skriven av Malcom Gladwell. Den antyder att man kan fatta blixtsnabba beslut utan att behöva överanalysera saker. Folk fattar beslut som sitter i ryggraden.  I vissa sammanhang kan dem vara livsavgörande, i andra katastrof.

En bästsäljare världen över utan att jag riktigt förstår varför. Bra marknadsföring kanske? Boken i sig tycker jag är helt ok. Men jag tycker den inte är så speciell då det egentligen inte säger något man egentligen inte vet. En intressant diskussion för oss pokerspelare är väll den om hur man kan fatta snabba beslut utan fullständig information. En bra pokerspelare som jag ser det, kan fylla luckan av ofullständig information relativt snabbt och kan skapa en bild som för många inte är synlig. Man ser helheten. Självklart är mer information bättre, men inom par i ett par händer, eller kanske till och med ibland en hand, så ser man hur en person agerar och spelar. I boken drar dem paralleller mellan militär operationer och på finans golven på Wall Street där snabba beslut hela tiden tas. Båda kräver snabba och viktiga beslut på kort tid under press. Jag drar självklart paralleller till pokern där lika snabba (om inte snabbare) beslut måste tas hela tiden. Är man erfaren inom sitt område och kan se helheten av det man gör, samtidigt som man vet vad de viktiga fundamentala stolparna ligger i beslutsprocessen så är ryggradsbeslut oöverträffat även i jämförelse med datorer.

Men blink besluten kan vara katastrofala också om man inte har erfarenhet och kunskap utan litar på sina mer djuriska instinkter. I boken berättar dem t.ex. om hur en mörkhyad pojke blev brutalt skjuten av polismän som agerade i stundens hitta på felaktig information. Och hur ofta vi egentligen är fördomsfulla. Finns många tester som har gjorts och visat hur man ofta associerar mörkhyade som brottslingar automatiskt.

Så kära läsare. Min sammanfattande rekommendation grundat på vad det står i boken är att man inte ska överanalysera saker. Erfarenhet i ett område är så mycket viktigare än någon annan teori i hela världen. Människans hjärna är obegränsad, men vi måste vara försiktig med den, och inte låta vårt djuriska styra över oss.

Annonser

Ett svar to 'Blink'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Blink'.

  1. Johanna said,

    du skriver ganska gulligt…har följt dina bloggar ganska länge….svårt o låta bli…
    hoppas du fortsätter o skriver framöver…

    mvh Johanna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: