GreenCurry poker och världen


Funkar skrämselreklam?

Posted in Poker,Samhället,Sverige av G på augusti 30, 2007

I Finland har man nu en reklam kampanj runt om i landet där man visar upp hur det kan gå till när man dricker för mycket. Stora reklam afficher där t.ex en uppklädd tjej står uppklädd och med en flaska i handen.

I Thailand finns det sen länge liknande skrämselreklam. Om ni varit i Thailand, kanske ni har sett cigarettpaketen med bilder på människor med svarta lungor, skadade tänder m.m. Lite mer extremare än de svenska varningstexterna på paketen dvs.

Vad tror ni? Funkar en sådan här kampanj? Bör man göra det här i Sverige? 

Aktuella länkar inom ämnet:

DN.se

               Skrämsel reklam                             skrämsel reklam2

Annonser

10 svar to 'Funkar skrämselreklam?'

Subscribe to comments with RSS eller TrackBack to 'Funkar skrämselreklam?'.

 1. pokerspelare said,

  folk vet säkert vad som kommer hända. Men dom är för dumma för att stoppa sitt eget äckliga begär och hindra sig själva från att dö lite snabbare.rökte själv innan jag kom på va fan ja sysslade med och gjorde en fold….

 2. Greencurry said,

  Bra av dig att sluta. Men vad fick dig att göra det? Vad var vändpunkten?

 3. Bettan said,

  Bilder säger helt klart budskapet mkt bättre än texter. Det kan ju vara svårt att riktigt se framför sig hur en förstörd lunga ser ut (om man inte är kirurg) men om man ser bilden framför sig…ja, man kanske iallafall tänker till lite extra!

 4. Christatos said,

  Det är ju en form av upplysning. Där upplysning inte hjälper är dumhet. Där dumhet är borde det naturliga urvalet på sikt ge utslag. Eftersom man med jämna mellanrum höjer vad man skall klara för att få IQ100, vilket är ”normalt”, så verkar det naturliga urvalet fungera. I djurvärlden är det omgivningsförändringar; hos människor är det trafikolyckor och droger.

 5. Greencurry said,

  Bettan: Ja tycker nog också bilderna i det sammanhanger säger mer än vad t.ex en varningstext på ett cigarett paket skulle göra. Håller med dig där.

  Christatos: Första gången jag läste din kommentar, hängde jag inte riktigt med. Läste den en gång till och måste säga att det var verkligen djupt och bra tänkt. Verkligen bra skrivet.

 6. Peder said,

  Ungdomar är inte rädda för cancer och svarta tänder – det händer inte dem, och om det gör det så är det när de är så gamla att det ändå inte är värt att leva. Men finns det något som unga är mer rädda för än att vara pinsamma och patetiska? Jag tror inte det. På så vis kanske den här finska reklamen kan ha någon effekt.

  Vad gäller det naturliga urvalet så är det en intressant tanke, men lite väl förenklad. Man kan också se det som att unga som super löper större risk att bli på smällen och på så vis sprida sina gener mer. Att leva ett harmoniskt liv har aldrig varit en förutsättning för att få barn, bara för att få harmoniska barn. Det har heller inte så mycket med IQ att göra.

  Till sist: skrämsel reklam är en sär skrivning. Skrämselreklam heter det. Ja, jag är petnoga med sånt och det står jag för.

  Allt gott!
  -Peder

 7. Greencurry said,

  Tack Peder, ändrat på särskrivningen. Pinsamt 🙂

  Jag gillar ditt inlägg och håller med dig. Rädsla styr människor, och pinsamhet och se dålig ut för sina vänner skulle vara en väldig stor motivationsfaktor för att sluta med överdrivet drickande.

  Såg en dokumentär för ett par dagar sen om USA’s fetaste stad. Där man räknade med att barnen i texas är den första generationen som skulle leva kortare tid än föräldrarna. Inte direkt utveckling där.

 8. Mia said,

  Jag fattar inte varför de känner sig manade att upplysa rökare om cancerrisken när rökare oftast kan mer om cigaretter än någon annan (pga att de fått höra gnället från andra människor i hela sitt liv).

  Antirökreklamer verkar alltid så smärtsamt uppenbart vara gjorda av människor som aldrig rökt. De förutsätter tex att folk VILL sluta, vilket inte alla gör, alls.

 9. Greencurry said,

  Intressant att höra det från det perspektivet faktiskt Mia.

  Men sen finns ju den andra förklaringen att få folk att sluta röka förutom deras egen hälsa. Samhället kostnader för vården för rökare (eftersom dem tenderar att vara mer sjuka), förlorad arbetsdtid på arbetsplatser pågrund av rökning, passiv rökning m.m.

  Eller?

 10. Eva said,

  Har läst Wennerstams ”Flickan och skulden”. Där tar hon upp ett antal våldtäktsfall och i majoriteten av dem har kvinnan druckit sjukt mycket. Hon kommer ihåg att hon blivit våldtagen, men det finns så många luckor i minnet att det inte går att fälla våldtäktsmännen (förutom att det fattas vittnen). Hon har också, pga spriten, haft svårt att värja sig själv och att överhuvudtaget använda sitt omdöme. Om vi fick bort råsupandet är jag säker på att många våldtäkter skulle kunna förhindras.
  Härmed vill jag inte ge kvinnorna skulden för våldtäkterna. Den är och förblir våldtäktsmännens.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: